Rob Alphenaar

Muziek was altijd mijn eerste liefde. Maar tijdens mijn studie Commerciele Economie kwam ik in 1991 via een bijbaan in aanraking met de horeca. Daar leerde ik alles over gastvrijheid, koken, smaakcombinaties en zoveel meer! Niet alleen wat in de keuken gemaakt werd, trok mijn aandacht. Ook de bar had een wereld aan nieuwe ontdekkingen voor me. Dat maakte mij nieuwsgierig!

In 2002 begon ik mijn eigen Café Briljant, waar ik al mijn ervaring en liefdes samenbracht en steeds meer leerde. Vooral over bier. In 2010 werd Café Briljant lid van de Alliantie van Biertapperijen, een mooie vereniging van de beste biercafés van Nederland, waar ik sinds 2016 de voorzitter van ben. Tot op de dag van vandaag vervul ik deze rol met veel plezier en interesse.

Tussen al het bier werd ik langzamerhand verliefd op het ambacht van het brouwen. Vanaf 2012 breng ik onder de naam Briljant Brouwhuis eigen bieren op de markt, en sinds 2016 is Lokaal Dutch Beer Bar het proeflokaal van het brouwhuis. De volgende stap is een brewpub in mijn mooie stad Haarlem!

Ik ben getraind lid van het Bier Keurmeesters Gilde, Diplom Biersommelier, en geef vanuit mijn marketing achtergrond les aan de studenten van StiBON 2. De meeste voldoening komt toch uit het mensen enthousiast maken voor de wereld van bier.

En het mooiste aan dit vak: je raakt nooit uitgeleerd. Het blijft een levenslange ontdekking!

Bierkeuze Rob Alphenaar

Jopen – Viva El Rye

Als Haarlemmer ben ik op- en meegegroeid met Jopen. Van het prille begin in 1994, tot de opening van de kerk en niet lang daarna de brouwerij in de Waarderpolder; een state-of-the-art brouwerij,  met zijn technische snufjes tot heel veel in staat. Zo ook 100% tarwebieren en 100% roggebieren.

 

Vive El Rye is een voorbeeld van de laatste: rogge als graan geeft een bepaalde stroperigheid en kruidigheid aan het bier maar kan normaal alleen ik kleine hoeveelheden worden toegevoegd.
Dit bier komt rond Koningsdag op de markt en door het juiste gebruik van graan en hop is het een lichte variant van oranjebitter geworden. Een bitterheid die aan de bittere sinaasappel doet denken, met een likeur achtige stroperigheid. Het mooiste van het ambacht vind ik dat je met biereigen ingrediënten zoiets kunt namaken.

 

Extra aandacht verdient voor mij de 3.0 in de naam; in een tijd dat het meer regel is dan uitzondering dat er iedere week een ‘nieuw bier’ wordt gemaakt, is het fijn te zien dat er nog brouwerijen zeggen dat het beter kan, en blijven door ontwikkelen. Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van bier ten goede.