Wilco de Lange

Mijn eerste keer kan ik me nog goed herinneren. Het was 12 december 2012; ik deed er de hele avond over. Black Albert. Het flesje was op de gok in het mandje gezet. Ik had de Pannepot van De Struise Brouwers al wel eens gedronken, maar dit magistrale monster van een bier had ik nog nooit geproefd. Het was een ervaring die in mijn geheugen gegrift staat en het moment dat ik definitief aangestoken werd door het craft beer virus. De passie voor bier is alleen maar gegroeid in de loop der tijd. Ik deel die passie graag met anderen. Dat doe ik door proeverijen te geven, niet als professional maar als enthousiast liefhebber. Ik vind het geweldig om mensen verschillende bieren te laten proeven en ze kennis te laten maken met het brede spectrum van smaken dat bier te bieden heeft. Ik doe dat onder de naam ‘De Bierconnectie’.
Bier is voor mij verder onlosmakelijk verbonden aan kameraadschap. Samen goed bier drinken en proosten op vriendschap. Vaak met vrienden, familie of met een paar Beer Geeks (check de Beer Geeks groep op Facebook maar eens.

Bierkeuze Wilco de Lange

Wagenings Hout Bruin.

Als je ook maar een beetje interesse hebt in bier dan zal de verwijzing naar Vlaams oud bruin direct opvallen. Zou je denken, tenminste. Bij sommigen valt het kwartje wat later. Zo ook bij mij.
Toen ik dit bier voor de eerste keer dronk werd er in Nederland nog niet veel bier van spontane of gemengde gisting gebrouwen. Dat dit bier een zuurtje heeft was dus een verrassing, zeker in die tijd.
Het was liefde met de eerste slok. Een mooi roodbruin bier met een aroma van rood fruit. Een fijne zurigheid maakte voorzichtig plaats voor tannines , hout en chocola. Ik kon de smaken niet direct allemaal thuisbrengen, maar wist wel dat ik het erg lekker vond. Toen ik dit bier de eerste keer dronk wist ik ook nog niet dat het bier gelagerd was op rode wijnvaten, maar dat is (zeker nu) overduidelijk te proeven.
Het bier is geen traditioneel oud bruin, daar laten de vaten zich te duidelijk voor proeven, maar de rinse smaak en de tweede gisting met melkzuur maken dat de overeenkomsten duidelijk zijn.
Ik heb zowel de tweede als de derde editie van Wagenings Hout Bruin op proeverijen geschonken. Wat opvalt is dat het heel breed gewaardeerd werd, ook door mensen die nooit een zuur of rins bier hadden gedronken. Een prachtige introductie dus! Niet alleen voor de stijl, maar ook voor de bieren van Stadsbrouwerij Wageningen. Stefan en Dennis brouwen met passie. Passie voor bier, maar ook voor duurzaam ondernemen.
De Wagenings Hout Bruin is al weer een tijdje uitverkocht, maar ik heb het vertrouwen er een heerlijke 4e editie gaat komen. Ik heb mijn bestelling alvast geplaatst.