Wilco de Lange

Mijn eerste keer kan ik me nog goed herinneren. Het was 12 december 2012; ik deed er de hele avond over. Black Albert. Het flesje was op de gok in het mandje gezet. Ik had de Pannepot van De Struise Brouwers al wel eens gedronken, maar dit magistrale monster van een bier had ik nog nooit geproefd. Het was een ervaring die in mijn geheugen gegrift staat en het moment dat ik definitief aangestoken werd door het craft beer virus. De passie voor bier is alleen maar gegroeid in de loop der tijd. Ik deel die passie graag met anderen. Dat doe ik door proeverijen te geven, niet als professional maar als enthousiast liefhebber. Ik vind het geweldig om mensen verschillende bieren te laten proeven en ze kennis te laten maken met het brede spectrum van smaken dat bier te bieden heeft. Ik doe dat onder de naam ‘De Bierconnectie’.
Bier is voor mij verder onlosmakelijk verbonden aan kameraadschap. Samen goed bier drinken en proosten op vriendschap. Vaak met vrienden, familie of met een paar Beer Geeks (check de Beer Geeks groep op Facebook maar eens.

Bierkeuze Wilco de Lange

De Kromme Haring – Smelt

Dit stukje moet gaan over het bier dat ik gekozen heb voor deze editie van de Nederlandse Favoriete Bierlijst. Maar dit is net zoveel een liefdesverklaring aan De Kromme Haring als aan 1 van hun creaties: Smelt.

Wat boft de Nederlandse bierwereld met een brouwerij als De Kromme Haring. Als Orval-apostel kan ik natuurlijk niet om het logo van De Kromme Haring heen: een speels eerbetoon aan de forel van de meest unieke trappist. Poten stevig op het fundament van traditionele bierstijlen (zie de Cambrian Series – het ene na het andere pareltje en glorie: een ouderwets bittere westcoast ipa) en ondertussen experimenteren ze er lustig op los met fruit, gisten en barrels. Dat levert heerlijke ipa’s en sours op. Maar laten we vooral de stouts en porters niet vergeten. Neem de Beluga nou: op z’n minst de beste imperial stout van Nederlandse bodem.

Nu het bier dat ik geselecteerd heb: Smelt. Dit bier heeft alles wat je in een tafelbier wil hebben. Het is perfect doordrinkbaar, laag in de alcohol en heeft desondanks genoeg body. Naast een klassiek saison gist is een gist van Bootleg Biology gebruikt dat dit bier de funk geeft waar je – niet eens stiekem – op hoopt in een brettige saison.

Bij de eerste slok direct lichtvoetige frisheid en hoppige citrus. Daarna funk en een fijne bitter, waarna het geheel droog wegtrekt. Een bier waarvan je blij bent dat het in grote flessen komt. Uit de Cambrian Series heeft de Opah al een tweede batch gehad. Dat is wat mij betreft een blijvertje. Dat geldt voor Smelt ook. De Kromme Haring heeft mijn bierhart gestolen. Smelt zorgt ervoor dat ik voorlopig geen aangifte ga doen.