Gerard Ypenga

Heeft zijn jeugd in Friesland doorgebracht waar een vlak Pilslandschap de norm was. Toen Gerard in 2000 naar Amsterdam verhuisde ging de bierwereld voor hem open. Vaak te vinden in de speciaalbiercafé’s en bierwinkels groeide zijn belangstelling zienderogen. Fietsend voor de FC Trappist, destijds gesponserd door brouwerij De Prael, heeft hij het brouwvirus opgelopen en een verdere verdieping in de wereld van speciaalbier was onomkeerbaar. Als snel werd er enige keren meegebrouwen bij de Prael en met een paar brouwpannen op zolder werd ook zelf druk geëxpirimenteerd.

Al snel volgde Gerard de door StiBON aangeboden sommelier/ambassadeur opleidingen 1&2 en in Oostenrijk afgerond bij Doemens door een verdieping naar internationaal Biersommelier successviol af te ronden. Gerard is tevens lid van het Bierkeurmeestersgilde en veelvuldig gevraagd als keurmeester bij diverse bierkeuringen. Momenteel is hij brouwbaas bij brouwerij BrouwDOK te Harlingen en hoopt om liefhebbers van ambachtelijk en smaakvol gebrouwen bieren een grotere keus te geven binnen het huidige aanbod.

Bierkeuze Gerard Ypenga

Kammeraat – Russian Imperial Stout – De Kroon op Leeuwarden

Ik ken Ulco de Jong al een tijdje als een bevlogen brouwervan De Kroon op Leeuwarden en receptenbouwer voor derden. Mijn eerste kennismaking was een bier met de naam: Troebele Oebele.zowaar geen verkeerd bier, maar met de Kammeraat verraste hij mij en heel Friesland door als eerste Friese brouwerij een Russian Imperial Stout uit te brengen.
Kun je met Friese nuchterheid dan een complexe R.I.S. in elkaar roeren, jazeker, want in 2016 werd dit bier tijdens de World Beer Awards tot beste stout van Nederland uitgeroepen.
Volgens het juryrapport is het bier “asipper”en daar is dit bier ook voor bedoeld is.
Een echt geluksmomentje.

De Kammeraat heeft bij het inschenken een mooie volle body en een gitzwarte kleur.
Als we onze sensoren richting het glas bewegen geeft de textuur van het schuim en de complexe geur al een beetje weg van dit snoepgoed.In de geur ontdekken we de mooie koffie- en chocoladetonen van de gebrande mouten, maar ook donker fruit, drop en zelfs wat leerachtige associaties.
De eerste slok vloeit uit over de tong met een vol en romig gevoel. De smaak has itall.
Mooie moutbitterheid, cacao en chocolade, laurier, mooi zoetje en langdurige intensiteit.
In de gladde afdronk een mooie bitterheid en zin in nog een nipje.

Volgens de brouwer zit de Friese nuchterheid vooral in het recept.
Geen kruiden, geen kunstgrepen en geen extra toevoegingen, een volmout bier volgens het reinheitsgebot gebrouwen. Onze Russische vriend bestaat uit een combinatie van zeven mouten, vier hoppen en drie gisten.
Dat geheel maaktde Kammeraat tot een ‘full bodied, smoothand complex Russian Imperial Stout’, om de jury van de WBA nog eens te citeren.