Culinaire hoogstandjes op het Twents Biergangenmenu

Afgelopen donderdag  d.d. 26-05 -2016 was er een bijzonder culinair evenement in het Ros van Twente. Bierconnaisseur Bert Kuperus organiseerde een Biergangenmenu.”Het Biergangen menu is een culinair experiment waarbij gekookt wordt met verschillende speciaalbieren van de Twentse Bierbrouwerij” legt organisator Bert Kuperus uit. Chef-kok Ben Schulte van hotel restaurant Het Ros van Twente in de Lutte stelde een speciaal diner samen waarvoor ruim 50 gasten zich inschreven.

Culinair experiment.

Ik heb nog niet eerder met speciaal-bier gekookt” bekent Schulte “maar ik heb goed gelet op de smaken en eigenschappen van het speciaal-bier en er is veel geëxperimenteerd“.

Het aperitief werd op het terras uitgeserveerd waar de biertruck van de Twentse Brouwerij stond opgesteld. Vanuit deze opvallende truck werden de diverse speciaal bieren getapt voor de gasten en voor de chef in de keuken.

Het aperitief was een frisse sorbet van tomaat en basilicum geserveerd in een glas Twents Oerpils.

Als eerste gang was er een rilette van gekonfijte tamme eend met zoete bospeen en een lolly van eendenlever in een gelei van Twents Rosebier.

De tweede gang werd in het fraaie restaurant uitgeserveerd en bestond uit warm gerookte Schotse zalm met een beurre blanc van Twents witbier, gember en citroengras scheermessen in een vinaigrette van Twents witbier. Uiteraard werd hierbij een glas van het Twents witbier bij geserveerd.

Vervolgens werd een  rosé gebraden lende biefstuk van het Black Angus rund met inTwents Honing Triple gegaarde kalfswang en jus van hetzelfde bier. Ook hier werd een glas van het smaakvolle honingbier bij geserveerd.

Als dessert kwam een bavarois op tafel van Twents Radler met chocolade, Twents Amber ijs, kefir met in Twents Radler gemarineerde aardbeitjes.

Een rondgang langs de aanwezigen leerde dat het cullinaire experiment meer dan geslaagd was.

Hengelo.

De Twentse Bierbrouwerij & Proeflokaal is gevestigd in Hengelo en brouwde de speciaal bieren die in de gerechten waren verwerkt. Brouwer en oprichter van deze brouwerij is Frank Hendriks. Ook burgemeester Sander Schelberg van Hengelo was naar De Lutte gekomen.

Ik ben een liefhebber van speciaal-bier en ik ben er natuurlijk ook trots op dat de Twentse Brouwerij in Hengelo gevestigd is” verteld de Hengelose burgemeester..

Bier connaisseurs.

Bert Kuperus uit Losser richte in 2015 de bier sociëteit Bier Connaisseurs op om het speciaal-bier in Twente bekendheid te geven. En dat is met het Biergangenmenu zeker gelukt.

Het Ros van Twente.

Hotel Het Ros van Twente in De Lutte is begin dit jaar overgenomen door John Berghaan en Anita Stappenbeld uit Vlaardingen. John Berghaan zegt dat het aanvankelijk voelde als een aflevering van “Ik vertrek” toen hij met zijn vrouw vanuit Vlaardingen naar De Lutte vertrok om Het Ros van Twente over te nemen.

Maar we zijn erg blij met de stap en we zijn trots op ons team” zegt de hotelier “en over een paar weken openen wij hier een mooie tuin waar ook speciaal-bieren gedronken kunnen worden“.