Hans Glandorf

Als ik zweet, zweet ik bier!

Mijn voorliefde voor speciaal kwam op 16 jarige leeftijd. Daarvoor dronk ik met vriendjes koude pilsjes.  Maar op bezoek op de vogeltjesmarkt in Antwerpen dronk ik toen voor het eerst een bolleke de Koninck en het prachtige glas en uiteraard de heerlijke inhoud deden mijn bijzonder verassen. Sindsdien was mijn interesse voor speciaalbier geboren, het was een prachtige bevalling. Toen ik 18 was begon ik samen met een vriend ons eigen biertje te brouwen en dat was geen succes uit zo een blikje.  Na voel oefenen en experimenteren hadden we eindelijk een lekker resultaat met een netto rendement van 5 liter.

In 1980 begon ik mijn eerste café De Smoeshaan in Purmerend en daar had ik maar liefst 6 bieren op de tap en 20 van de fles. In die tijd begon ook Bier en Co in Amsterdam met een ruime keuze aan bier zodat mijn bier kaart ook steeds meer inhoud kreeg. In 1986 zijn we de Bonte Koe begonnen en daar zijn we helemaal op speciaalbier over gegaan. 8 kranen was toen heel wat en 60 bier op fles en we hadden een eigen Biergilde. In 1989 zijn we lid geworden van de ABT de Alliantie van Biertapperijen en daar zit ik nu alweer 20 jaar van in het bestuur waarvan 14 als voorzitter. In 1995 ben ik geslaagd voor mijn bierdiploma bij de BSB.  Belgische Dienst voor de Serveerkunst van het Bier. Daardoor kreeg ik als eerste Nederlander de gevelplaat op de Bonte Koe van Gebreveteerd Uitbater met Grote Onderscheiding.

Na 20 jaar hebben wij onze zaak verhuurd aan onze barkeeper Huub Arents met zijn vrouw Linda en ook die hebben de bieren nog meer uitgebreid. Een prachtig bedrijf. Op Texel in de Koog hebben we daarna nog 6 jaar het `Proeflokaal van Texel` gehad met een grote diversiteit aan mooie bieren en whiskys. Nu ga al weer 15 jaar het land in voor trainingen over bierbehandeling en proeverijen en dat is prachtig mooi werk.

Bierkeuze Hans Glandorf

DE ROYALE MARTINUS

Toen ik begin dit jaar op het terras zat bij Stadsbrouwerij de Maastrichter aan heerlijke Ridder Malthezer nam ik hun 2e bier in rij enwel De Royale Martinus.

Wat was dat een openbaring qua geur, kleur, smaak en karakter.    In de overbezette IPA markt was dit een heerlijk antwoord hierop.  Niet zo een bittere hop explosie maar na een moutzoete aanzet werd het een subtiele, aangename hopbitterheid met een frisse afdronk en aroma’s van grapefruit en exotisch fruit met 5.4% alc. Ik was positief verrast en bestelde een 2e glas, daarna was ik om en nam een kratje mee naar het Noorden.

Mijn keuze werd nog meer versterkt omdat vlak daarna  de Royale Martinus goud won in Londen bij de European Beer Challenge.

Ik vind het prachtig dat ik mijn keuze mag presenteren op 21 november.