Rianne Joosse

Een jaar of acht geleden kwam ik in aanraking met het biergilde in mijn woonplaats. Het proeven van bieren was aan mij op dat moment niet echt besteed… Ik kende Duvel, Leffe en Gulden Draak en dat was het voor mij wel zo’n beetje. Maar het organiseren van een thema-proeverij sprak me zeker aan en dat ben ik dan ook gaan doen.. mijn eerste thema – passend bij mijn opleiding (theologie) was dan ook Heilig bier.
Hierna zijn nog enkele proeverijen gevolgd en heb ik voor dit biergilde ook een aantal blindproefwedstrijden georganiseerd. Inmiddels was ik lid geworden bij een Belgische biervereniging OBER. Binnen OBER bekleed ik inmiddels een vaste positie in het festivalteam (vrijwilligerscoördinator en proefcommissie) en ben bestuurslid. Daarnaast ben ik als lid van OBER ook lid van Zythos en sinds drie jaar vaste medewerker op het Zythos bierfestival.
Lid van Pint ben ik sinds een aantal jaren. Een voor mij logisch gevolg van het bezoeken van Nederlandse festivals. En sinds de afgelopen algemene ledenvergadering ben ik de nieuwe voorzitter.
In het dagelijks leven ben ik theologe, werkzaam als docente in het middelbaar onderwijs en moeder van twee volwassen dochters.

Bierkeuze Rianne Joosse

Gooische Grape Ale III

Een mooi slank flesje met een bescheiden label/etiket dat precies vertelt wat het is, niet meer en niet minder.
Een zachte fluistering als je de fles ontkurkt…
En dan de uitbundige, intense, helder dieprode kleur van het bier gevolgd door een zeer fijne, gelijkmatige en mooi rozerode schuimkraag, die lang blijft staan n waarvan zelfs na enkele minuten nog een mooi restje het bier siert.

Dit bier is gemaakt met de most ( van de Regent-druiven van het Betuws Wijndomein, uit de oogst van 2020. Direct van de pers van het wijndomein naar de ketels van de Gooische, puurder en directer kan niet.
En dat is te ruiken en te proeven! Vol fruitig – ik ruik en proef kers, pruim en vijg, met een mooie toets van tanines, niet verwonderlijk bij dit druivenras.

De Regent is een kruising van bestaande druivenrassen, die is ontwikkeld in 1967 in Duitsland – bij het Deutsche Weininstitut. Men zocht naar manieren om bestaande druivenrassen (in dit geval o.a. Müller Thurgau) te verbeteren zodat het beter geschikt was (beter bestand tegen schimmels) voor het koudere en nattere klimaat in het noorden.

Voor mij een geweldig huwelijk tussen bier en wijn – heerlijk bij een mooi stuk rood vlees, stevig genoeg voor bij een intense Parmigiana di Melanzane, genieten bij mooie, wat rijpere kazen.

Maar op dit moment geniet ik gewoon van het bier an sich… in de avondzon op mijn balkon.