Rianne Joosse

Een jaar of acht geleden kwam ik in aanraking met het biergilde in mijn woonplaats. Het proeven van bieren was aan mij op dat moment niet echt besteed… Ik kende Duvel, Leffe en Gulden Draak en dat was het voor mij wel zo’n beetje. Maar het organiseren van een thema-proeverij sprak me zeker aan en dat ben ik dan ook gaan doen.. mijn eerste thema – passend bij mijn opleiding (theologie) was dan ook Heilig bier.
Hierna zijn nog enkele proeverijen gevolgd en heb ik voor dit biergilde ook een aantal blindproefwedstrijden georganiseerd. Inmiddels was ik lid geworden bij een Belgische biervereniging OBER. Binnen OBER bekleed ik inmiddels een vaste positie in het festivalteam (vrijwilligerscoördinator en proefcommissie) en ben bestuurslid. Daarnaast ben ik als lid van OBER ook lid van Zythos en sinds drie jaar vaste medewerker op het Zythos bierfestival.
Lid van Pint ben ik sinds een aantal jaren. Een voor mij logisch gevolg van het bezoeken van Nederlandse festivals. En sinds de afgelopen algemene ledenvergadering ben ik de nieuwe voorzitter.
In het dagelijks leven ben ik theologe, werkzaam als docente in het middelbaar onderwijs en moeder van twee volwassen dochters.

Bierkeuze Rianne Joosse

Swingers van Oedipus

Mijn allereerste kennismaking met deze Gose (toen nog Salty Dick genaamd) heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ik was aanwezig bij een bierdiner in Amsterdam Noord, georganiseerd door Oedipus en restaurant De Goudfazant.
Als aperitief werd gestart met oesters – heerlijk, echt een van mijn favorieten als het om zee-voedsel gaat
Voor dit diner had ik oesters alleen maar gecombineerd met wijn … dus was ik bijzonder benieuwd naar de combinatie met bier. Natuurlijk had ik wel van de geijkte oester-stout combinatie gehoord, maar – al is stout zonder meer voor mij een top bierstijl – ik zag dat toch niet als een mooie start van een diner…
En toen kwam dus Salty Dick/Swingers op tafel, een Gose! Wat een ontdekking! Wat een verrijking van de smaken van de oester – een geweldig huwelijk. Maar ook zonder de oester was dit bier een verademing! Heerlijk fris, licht zurig en ziltig, elke slok een nieuwe ontdekking! Sinds dat diner is Gose met stip een van mijn favorieten en Swingers een van de – voor mij –supervoorbeelden van deze stijl. Een veelzijdig bier – als verfrissing op een warme dag, als aperitief voor het diner, als maatje bij uitstek voor verschillende vis en schaal/schelpdier combinaties.