Dennis Kort

Als een van de jongste Internationaal Biersommeliers van Nederland sta ik voor complexe smaak, kennis en vooral beleving van bier. Naast sommelier ben ik gepassioneerd brouwer, waar ik via mijn liefde voor het Reinheitsgebot, mij volledig heb gestort op het brouwen van klassieke bierstijlen.

Dit brouwen doe ik sedert 2012 als eigenaar  van OLDSKOOL. OLDSKOOL is een samenvatting van alles wat ik de afgelopen tien jaar geleerd heb omtrent bier. Daarbij Slijterij Nijsten, St. Christoffel en in de regio Franken (Bayern) in het bijzonder te noemen. De bieren brouw ik bij de experts van die stijl in Nederland zijnde bij Bronckhorster, Maximus, De Hemel, Ramses en InBIER . Vanuit de bierwereld sta ik bekend om mijn scepsis ten aanzien van de Craft Beer Revolution en een kritische uitgesproken mening over de kwaliteit van Nederlandse brouwerijen en hun bieren. OLDSKOOL’s motto is niet voor niets; speciaal bier is goed, maar specialer bier is beter.

Naast het brouwen van OLDSKOOL beoefen ik ook neventaken binnen de bierwereld. Zo ben ik ambassadeur voor Nederland en Duitsland van het prestigieuze Brussels Beer Challenge. Importeur en Exporteur van bieren in en naar Duitsland. Oprichter van de Drinkers Pub, een uniek biercafé concept dat dit jaar zijn primeur heeft in Eindhoven. Voorzitter van de Nederlandse Schneider Weisse Fanclub. Verder ben ik te huur als Maître Sommelier en verzorg ik maar al te graag trainingen voor bierkenners en horeca personeel.

Foto: Bart van de Perre

Bierkeuze Dennis Kort

Black Emperor

Mijn keuze: Tijdens deze COVID-19 pandemie waren er gelukkig nog vele bierige lichtpuntjes. Nu ik weer kan proeven maak je mij nog immer het meest gelukkig met een clean bier (plus hier en daar een trip naar Bayern). Ondergistende Keller Pils, een U of fresh hopped lagers zijn daarmee ook in 2021 mijn absolute favorieten. Het is dan ook logisch dit jaar wederom te kiezen voor een prachtig ondergistend bier. Tevens is het buitengewoon lastig een ondergistend bier foutloos te produceren. Als brouwer kan ik daardoor deze stijlen alleen maar meer respecteren. Die eerste keer… die vergeet je nooit. Je kon mij opvegen; gewoon weggeblazen hierdoor. Samen met dhr. Lauret dronk ik zijn collaboration brew met De Leckere. Wat een feest, ik heb echt zowaar meerdere traantjes moeten wegpinken. Het feit dat deze Imperial Schwarz is gebrouwen met cold steep en ongelofelijke mooie selectie aan mouten maakt het ook voor de brouwers zelf een mega uitdagend project. Hoe tof is dat? Verder is het bier welverdiend prijswinnend op de Dutch Beer Challenge, biologisch en dan ook nog eens Reinheitsgebot #holysoundsinthebackground. Marco & Eric bedankt voor het brouwen van hopelijk de klassieker allertijden.