Alain Schepers

Alain Schepers (1972) heeft al sinds zijn tienerjaren warme banden met bier. Na zijn studententijd waarin veel pils werd geproefd ontstond belangstelling voor andere bierstijlen. Door zijn betrokkenheid als pr-man van de Nationale Bokbierdag in Zutphen verkeerde hij steeds meer in bierige kringen.

De honger, eh dorst,  naar bierkennis werd de nieuwsgierige journalist uiteindelijk teveel. Hij begon de StiBoN-opleiding tot Biersommelier, die hij in 2014 met succes afrondde.
Samen met Steve Gammage van Bronckhorster Bieren bracht Alain Abdicatiebier op de markt. Dit bier gaf de troonswisseling in 2013 extra kleur. Er ging zo’n 10.000 liter van dit fruitige oranjebier over de toonbank. Een koninklijke onderscheiding bleef uit, maar een persoonlijke brief van de majesteit wordt nog altijd met trots getoond.

Alain is geestelijk vader van de biercommunity Bierista, host van de talkshow Bierista TV, schrijver van vele publicaties over bier en van het boek ‘Een wereld vol bier’. Zijn jongste project is Bierista’s Nederlandse Speciaalbierbijbel, het hoppige antwoord op de Wijnalmanak.

Bierkeuze Alain Schepers

Alain Schepers over Brouwersnös – Ne Toffen

Als een Achterhoeker een bier omschrijft als ‘Ne Toffen’, dan kun je dat bier met een gerust hart bestellen. Ne Toffen betekent – vrij vertaald – ‘Een prima biertje’. Nog voordat brouwerij Brouwersnös bestond, ging een groep Achterhoekers op werkbezoek in Duitsland om daar – in Insell-Brauerei Rügen – inspiratie op te doen voor een nieuw te stichten brouwerij in bierstad Groenlo, het roemruchte Las Vegas van de Achterhoek.

In de auto op weg naar het Duitse vakantie-eiland kwamen de eerste ideeën al voordat de landsgrens was gepasseerd. En dat met nog zo’n dikke vijf uur reistijd voor de boeg … Onder aanvoering van de bekende Achterhoekse duizendpoot Willem te Molder begon de inspiratie al snel te stromen en stroomde het soms waar het eigenlijk niet gaan kon. Zo werd onder meer gedacht aan het uitbrengen van een welgevormde Doutzen Bierkroes. Vele gedachtenkronkels haalden – vaak volkomen terecht – de praktijk niet. De naam ’Ne Toffen’ beklijfde wel en dusdanig dat het uiteindelijk een eigen bier kreeg. En wat voor één …

Als een van de weinige brouwerijen in Europa werkt Brouwersnös met open vergistingskuipen. Het draagt mede bij aan de unieke smaak en de topkwaliteit van de bieren van deze brouwerij. Ne Toffen is daar een sprekend voorbeeld van. Dit bier staat zijn mannetje tussen bieren als Mooien Muiten, Dikke Toon en Zwaar Geschut. Ne Toffen heeft slechts 3,5% alcohol, een verantwoord bier dus, waar je makkelijk een tweede van neemt, en een derde …

Dit amberkleurige bier heeft een robuuste schuimkraag. Een fraaie hoed, egaal van structuur, stevig, die lang overeind blijft. De aroma’s zijn zacht en vriendelijk, hebben duidelijk iets moutigs en hier en daar prikkelt een amandeltje en een hazelnoot het gevoelige reukorgaan. De smaak komt overeen met de indrukken van de neus. Smaakvol, vriendelijk en zacht met duidelijke aroma’s van karamel. Ook hier komt dat nootje weer terug. Een heerlijk – maar o zo onderschat – bier om zo van te genieten. Helemaal gezellig wordt het met een plankje Achterhoekse vleeswaren en kaas erbij! Deze verantwoorde allemansvriend doet wat mij betreft zijn naam eer aan: Dit is echt ‘Ne Toffen’!

Met vriendelijke groet,
Alain Schepers