Alain Schepers

Alain Schepers (1972) heeft al sinds zijn tienerjaren warme banden met bier. Na zijn studententijd waarin veel pils werd geproefd ontstond belangstelling voor andere bierstijlen. Door zijn betrokkenheid als pr-man van de Nationale Bokbierdag in Zutphen verkeerde hij steeds meer in bierige kringen.

De honger, eh dorst,  naar bierkennis werd de nieuwsgierige journalist uiteindelijk teveel. Hij begon de StiBoN-opleiding tot Biersommelier, die hij in 2014 met succes afrondde.
Samen met Steve Gammage van Bronckhorster Bieren bracht Alain Abdicatiebier op de markt. Dit bier gaf de troonswisseling in 2013 extra kleur. Er ging zo’n 10.000 liter van dit fruitige oranjebier over de toonbank. Een koninklijke onderscheiding bleef uit, maar een persoonlijke brief van de majesteit wordt nog altijd met trots getoond.

Alain is geestelijk vader van de biercommunity Bierista, host van de talkshow Bierista TV, schrijver van vele publicaties over bier en van het boek ‘Een wereld vol bier’. Zijn jongste project is Bierista’s Nederlandse Speciaalbierbijbel, het hoppige antwoord op de Wijnalmanak.

Bierkeuze Alain Schepers

Keuze Alain
Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon 2018 – Een hemelse mix

Hertog Jan verraste in 2017 de bierliefhebbers met de serie Vatgerijpt. Het kroonjuweel van Hertog Jan – de Grand Prestige – had mogen rijpen op prachtige houten vaten. Een project waarbij kennis werd gedeeld met Goose Island, bekend van de wereldberoemde Bourbon County-bieren. Volgens veel bierliefhebbers is Westvleteren niet het lekkerste bier ter wereld, maar de Bourbon County-bieren. Ik heb er verschillende gedronken en ze zijn om te janken. Te janken van geluk welteverstaan. Wat een balans, wat een smaak, wat een intensiteit.

Die eerste serie Hertog Jan Vatgerijpt bestond uit vier verschillende bieren. Waarbij de Bourbon en de Goose Island variant mijn persoonlijke favorieten waren. Net een fractie beter dan de Cognac en de Port.

Na dat succesvolle eerste jaar, lanceerde Hertog Jan begin 2018 een nieuwe jaargang. Dit jaar waren er wederom vier varianten. Vatgerijpt Vanille met kilo’s kostbare Madagascar-vanille, een verpletterende smaaksensatie. Een Vatgerijpt met VOC-kruiden. Erg heftig qua smaak. Of je houdt ervan of niet, een tussenweg is eigenlijk niet mogelijk. De Vatgerijpt Jeneverbes, zeker een traktatie bij een mooi stukje kaas. Maar mijn favoriete bier, dat ik aan de Nederlandse Favoriete Bierlijst wil toevoegen, is de Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon 2018. Voor mij het lekkerste bier van eigen bodem dat ik in 2018 heb mogen drinken.

Waarom is dit bier zo lekker? Laten we beginnen met het basisbier: de Hertog Jan Grand Prestige. Dat bier alleen is al een monument. Een dikke gerstewijn, volgens brouwer Gerard van de Broek ‘een supertrappist’, een bier dus dat nog dichter bij onze lieve heer staat, dan al die andere ‘gewone’ trappisten als Rochefort, Westmalle en Westvleteren, om er maar een paar te noemen. Een bier met een geweldige balans, tonen van karamel, gedroogd fruit geroosterde mout en een body waarbij zelfs de gespierde torso van de brouwmeester uit Arcen verbleekt. Voor mij is de Hertog Jan Grand Prestige een echte evergreen, een bier dat ik altijd in huis heb.

We steken nu even de Grote Plas over en belanden in de VS, in Kentucky, de bakermat van de Bourbon. Sluit je ogen. Zie je de immense graanvelden, de bebaarde boeren in hun jeans en geruite blouses die teder en vol liefde met hun grote ruwe werkhanden de goudgele korenaren strelen? Denk je in dat van dat graan Bourbon wordt gemaakt, dat alle tijd krijgt om te rijpen op de beste eikenhouten die je je maar kunt wensen. Het geestrijke vocht dat diep doordringt in de poriën van het karaktervolle eikenhout. En dan die vaten die de diepste geheimen van hun ziel toevertrouwen aan die hemelse Bourbon.

Als de Bourbon eindelijk gebotteld wordt en de doordrenkte vaten leeg zijn, wordt de Hertog Jan Grand Prestige met zorg op deze vaten van de distilleerderijen Woodford en Old Forester gelegd. De gerstewijn smelt samen met de achtergebleven Bourbon en het hout is zo enthousiast over dat liefdesspel dat het ook meedoet aan deze symbiose en zijn DNA deelt met dat van de Grand Prestige en de Bourbon. Zie je zo’n prachtig warehouse vol met eikenhouten vaten? Ruik je de Bourbon? Voel je de verwachtingen, voel je het ongeduld. Je wilt het resultaat al proeven, maar de Grand Prestige mag eerste nog even zeven maanden rijpen!

En dan is het eindelijk zover. Dan heb je die fles Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon in handen. Alleen dat gevoel al is bijna onbeschrijfelijk. De kurk gaat er af en de Bourbon-aroma’s komen je tegemoet. Je schenkt het bier in. En je ruikt …, en je ruikt …, en je ruikt …, en je ruikt nog eens. Hoeveel gelukkiger kun je worden?! Dikke, volle aroma’s van karamel, vanille, bourbon en kokos toveren een gelukzalige glimlach op een ieders gezicht.

En dan het absolute hoogtepunt. Je zet het glas aan je lippen. Je neemt die eerste slok. Een stevig mondgevoel, vanille, kokos, geroosterde mout, rozijn, vijgen en wat al niet meer. En dan die hartverwarmende finish, die alcoholwarmte, die warme complexe zoetheid die zo lekker lang blijft plakken. Maar nooit lang genoeg. Nog een slok…, nog even ruiken…, nog een slok…, even een traantje wegpinken en dan snel nog een slok.

Hertog Jan Vatgerijpt Bourbon. Beter wordt het niet in 2018!