Jan Machiel van Bragt

Al meer dan 30 jaar aktief in het biermilieu, docent in het middelbaar onderwijs en nog steeds dagelijks bier proeven! Bij PINT meer dan 10 jaar aktief geweest zowel redactioneel als op festivals. In de jaren 80 en 90 aktief als jurylid bij zelfbrouwwedstrijden en in 1984 de wedstrijd gewonnen van Panorama’s Mister Belgisch Bierkenner.  Medewerking verleend aan diverse bierboeken zoals: Biersmakenboek en Bierjaarboek ( P. Crombecq) Nederlands Bierboek en Benelux Biergids ( D. Vlam) Biertypengids ( D. Walsh) België door het Bier (Ch. Fontaine) en de TV-serie The Beerhunter met Michael Jackson. Vice-voorzitter van OBER vzw Essen en mede-organisator van het www.kerstbierfestival.be .

Werkzaamheden verricht voor diverse brouwerijen in Nederland en België en als docent betrokken bij  StiBON. Als internationaal erkend fijnproever in proefpanels  voor bierbladen als Bierpassie en BIER! en aktief als judge/taster bij bierwedstrijden als

  • Nationale Bockbier Competitie
  • Nationale Kuytbier Competitie
  • Bierfestival Groningen
  • Brand Zelfbrouwwedstrijd
  • Leuven Innovation Beerfestival
  • Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge
  • Birra dell Anno (Italië)
  • International Beer Competition in Yokohama Japan.

Bierkeuze Jan Machiel van Bragt

Play ground NON ALCOHOLIC IPA   Van de Streek Utrecht

Blij dat ik weer hier mag zijn, na te zijn ‘hopgedroogd’  lever ik met alle genoegen mijn bijdrage aan deze lijst der lijsten van Nederlandse bierparels. Misschien heb ik wel een buitenbeentje te pakken, in ieder geval een voor mij bijzondere  en hopvallende verschijning hop de bierlijst van 2021.

Motivatie:  Ik proef al 40 jaar ieder dag bier, en ben inmiddels jarenlang gerespecteerd internationaal beerjudge, soms nog word ik écht positief verrast en krijg ik het bijzondere ‘WAAUUW; gevoel,  zoals ik dat ook had bij de Maallust 1818 in 2016 en met de Watergeus van Toon van de Broek in 2018 mijn 2 vorige favorieten en nominaties. In al die jaren hebben die bieren alleen maar fans erbij gekregen.

In dit steeds veranderende drukke bierlandschap probeer ik te volgen, nationaal en internationaal. Dat valt niet mee, Soms zie je in de beerjungle de bomen niet meer staan. Experimentele brouwsels met overdaad aan toevoegingen, mislukte bieren die als sour barrel aged verkocht worden, of schuimloze milkshakes, is het nog wel bier? Is het nog te drinken?

Ook in de rubriek alcoholvrije en alcoholarme is het de laatste tijd steeds drukker. Vele bieren heb ik geprobeerd, vele nét niet  bieren met een ‘holle’ smaakbeleving, op een enkele uitzondering na, zoals deze t(h)opper!

Twee bijzonder belangrijke eisen voor een bier. Lekker, doordrinkbaar bier. Met mijn persoonlijke nominatie van 2021 kan ik er nog wat voordelige ‘gezondere ‘bijzaken bij verzinnen:  lekker fris, verantwoord, je mag daarna gewoon ‘werken’, ‘sporten,   of nog in de botsauto’s of een andere snelle kermisattractie, je kunt gerust gaan free style dansen, verder drinken als je bezwangerd bent en  en oom of tante agent zal hard lachen als ie je tegenkomt…ook lekker  licht verteerbaar, bovendien steeds  makkelijker verkrijgbaar. Un grand Chapeau des te meer dat een dergelijk bier gelijk de bestseller is van een ‘craft’brouwer  met zo’n interessant en groot en uiteenlopend gamma aan craftbeer..

Van de Streek Playground IPA Non alcohol < 0,5 vol% alc. in 33 cl blik. Zo vers mogelijk te drinken!

mooie witte schuimkraag. Oranje licht wazig. Heerlijke fruitige hoppige aroma’s van tangarine, sinaasappelschil en grapefruit. Niet te nauw gekeken met 5 hoppen.  Mild bitterige smaakfilm. Gebruik gemaakt van een unieke, zeer trage gist, niks alcohol verwijderd. Gaat nooit vervelen. Drinkt lekker weg, Niet voor niets al diverse malen winnaar bij grote , internationale biercompetities waar blind wordt geproefd door kenners( waaronder ik zelf, dat dan weer wel)

Ik bedank Bert voor de organisatie en feliciteer de gebroeders van de Streek met de Playground, jullie hebben er n nieuwe goodwill ambassadeur bij! Hop ieders gezondheid! In hop I trust!