Jan Machiel van Bragt

Al meer dan 30 jaar aktief in het biermilieu, docent in het middelbaar onderwijs en nog steeds dagelijks bier proeven! Bij PINT meer dan 10 jaar aktief geweest zowel redactioneel als op festivals. In de jaren 80 en 90 aktief als jurylid bij zelfbrouwwedstrijden en in 1984 de wedstrijd gewonnen van Panorama’s Mister Belgisch Bierkenner.  Medewerking verleend aan diverse bierboeken zoals: Biersmakenboek en Bierjaarboek ( P. Crombecq) Nederlands Bierboek en Benelux Biergids ( D. Vlam) Biertypengids ( D. Walsh) België door het Bier (Ch. Fontaine) en de TV-serie The Beerhunter met Michael Jackson. Vice-voorzitter van OBER vzw Essen en mede-organisator van het www.kerstbierfestival.be .

Werkzaamheden verricht voor diverse brouwerijen in Nederland en België en als docent betrokken bij  StiBON. Als internationaal erkend fijnproever in proefpanels  voor bierbladen als Bierpassie en BIER! en aktief als judge/taster bij bierwedstrijden als

 • Nationale Bockbier Competitie
 • Nationale Kuytbier Competitie
 • Bierfestival Groningen
 • Brand Zelfbrouwwedstrijd
 • Leuven Innovation Beerfestival
 • Brussels Beer Challenge, Dutch Beer Challenge
 • Birra dell Anno (Italië)
 • International Beer Competition in Yokohama Japan.

Bierkeuze Jan Machiel van Bragt

WATERGEUS   Bijzonder Nederlands Bier door  J.M. van Bragt 2e  Bierconnaisseurs 25 november 2018

Watergeus is voor Nederlandse begrippen absoluut uniek, zowel qua totstandkoming als qua smaak.Watergeus is een Nederlandse lambiek, een mengbier gebrouwen in de brouwerij van en door Toon van den Broek in het Groningse Midwolde. Het brouwen van dit bier en de rijping vertoont overeenkomsten met de bekende lambiekbieren uit het Pajottenland, rond Brussel. Een biertype dat 20 jaar geleden met uitsterven bedreigd werd maar door die-hearts en iconen als Jean-Pierre van Roy (Cantillon) Frank Boon (Boon)en Armand Debelder(3 Fonteinen) wereldwijd weer volop in de belangstelling staat. Watergeus mag officieel geen Gueuze heten, daarom met een knipoog naar onze eigen vaderlandse geschiedenis, de opstandige zeelieden die  in 1572 Brielle innamen en in 1574 de Spaanse Vloot op de Westerschelde veroverde en zo ook Middelburg konden innemen tijdens de 80j.oorlog.

Trouw blijven aan de oorspronkelijke receptuur, brouwwijze en meesterlijk oog hebben voor het versnijden en tonnenmanagment . Toon heeft met zijn jarenlange brouwachtergrond ook dezelfde traditionele principes toegepast.

 • Brouwen volgens de zg slijmmethode, telkens heet water toevoegen aan het opgewarmde beslag
 • Lang koken tot zelfs wel 4 of 5 uur
 • Gebruik maken van ongemoute tarwe en overjaarse hop
 • Gisten in koelschip, laten inwerken van de plaatselijke microben op de hete wort, spontane enting, zonder cultuur/rein of zetgist.
 • Zeer nauwgezet blenden, versnijden , assembleren zoals de lambiekbrouwers t noemen,van oud en jong bier, dagelijks proeven en de vaten managen.
 • Rijping tot wel 2,5 jaar op eiken vaten
 • Ongefilterd, ongepasteuriseerd natuurproduct met hergisting op fles
 • Afvulling in 37,5 cl Champagnefles met kurkstop
 • Beperkte productie. Topkwaliteit mag betaald worden. Voor de echte liefhebbers. Buiten categorie.

Kortom, bijzonder en mijn grote waardering voor deze brouwer en zijn bier, die in koper brouwt op open vuur met houtvuur stookt. BTW ook nog een type Oud Vlaams Bruin, ook in zeker orde en lekker! Het bijkomstig feit dat Watergeus 99 punten scoort op ratebeer zegt ook wel iets van internationale waardering!

Mijn persoonlijke smaakbeleving van de Watergeus, gebotteld in november 2017:

Donkerblond, oranje licht wazig met witte schuimlaag. Fijne pareling. Fris,Interessant en complex in de geur: zweem van appel/citruszuren, fruitige tonen van marmelade en bes. Brett/paardendeken en aarde/tannines van het hout. In de smaak fijn zachtzurig met iets zoetigs. Volmondig, evenwichtig , prettig zurig/fruitig. Lichtbitterzure nasmaak met een droog effect. Niet te zwaar, volgens mij licht verteerbaar. Nuttig of ‘kraak’gerust een 2e flesje !

Zeer aangename dorstlesser, verfrissend, geschikt als appetizer/aperitief, vervanger van Chardonnay

Zou bijvoorbeeld goed passen bij: Brusselse’platte ‘ kaas met radijs en sjalot, Camembert, snoekbaars, paling in t groen/ in t zuur, ( escavèches) , rundertong