Raymond Geraads

Mijn naam is Raymond Geraads en ik ben 30 jaar oud. Sinds mijn 22e ben ik al bezig met speciaalbieren en inmiddels al meer dan 1300 verschillende bieren geproefd. Ik brouw al ruim 5 jaar zelf bier op hobbymatige schaal en heb onlangs de stap genomen om commercieel te gaan brouwen. Momenteel hebben we nog geen bier op de markt, maar hier komt hopelijk snel verandering in. Naast dit alles ben ik actief bierkeurmeester bij het Bier Keurmeesters Gilde. Mijn favoriete bierstijlen zijn Porters/ Stouts en (Double) IPA’s. Ook zure bieren vind ik vaak erg mooi en complex.

Bierkeuze Raymond Geraads

Brouwerij De Molen – Tsarina Esra

Inmiddels al enkele jaren geleden heb ik dit bier voor het eerst mogen proeven. Een geweldig mooie Imperial Porter van 11% gebrouwen door Brouwerij De Molen in Bodegraven. De roots van deze bierstijl liggen in Engeland en de geschiedenis ervan gaat terug tot begin 18e eeuw.

In de loop der jaren heb ik dit bier meermaals gedronken. De eerste keer vond ik het bier vrij alcoholisch, iets wat ze in de loop der jaren steeds meer hebben weten te verbergen. Tsarina Esra is een bier gebrouwen met ‘slechts’ 5 moutsoorten. Desondanks is het bier vrij complex van smaak. Ook hier gaat het gezegde ‘less is more’ zeker op. De chocolade tonen komen in dit bier sterk naar voren, maar ook een lichte drop (liquorice) smaak is te proeven.

Brouwerij De Molen heeft met dit basisbier al meerdere experimenten uitgevoerd. Zo hebben ze tijdens het Borefts Bierfestival van 2015 een Eisbock versie gemaakt welke ook nog eens op vaten had gelegen. Dit bier had ruim 18% alcohol. Nog mooier was de onlangs uitgebracht versie welke op Woodford Reserve (Bourbon) vaten heeft gelegen. Waar het basisbier z’n alcoholwarmende karakter steeds op de achtergrond heeft weten te houden zijn de houtgelagerde varianten toch weer sterk alcoholisch.

Mijn absolute hoogtepunt dat ik dit bier dronk was tijdens een feest ter ere van de 40e verjaardag van een goede vriend van me en hij speciaal voor die dag een vat Tsarina Esra had geregeld en het bier ‘gewoon’ van tap verkrijgbaar was.

Mocht je dit bier nog niet geproefd hebben, zou ik zeker adviseren om een flesje mee te nemen als je het ziet staan, het zal je niet teleurstellen!

Met bierige groet,
Raymond Geraads