Jos Brouwer

Als student in Eindhoven, eind 1970~er/begin 1980~er jaren begon ik me te interesseren in Belgische bieren. Na mijn afstuderen raakte ik betrokken bij de  bierconsumentenvereniging PINT. Ik begon als redacteur, maar werd al snel hoofdredacteur. Als hoofdredacteur werd ik vervolgens ook gekozen als bestuurslid van PINT.
Ik was contactpersoon voor PINT bij de eerste plannen voor de oprichting van de EBCU, de European Beer Consumers Union (Europese Bier Consumenten Unie), en ik was uiteraard ook bij de oprichtingsvergadering van de EBCU in 1990.
Ik ben sindsdien steeds actief en betrokken gebleven in PINT en de EBCU. Ik zat 17 jaar in het bestuur van PINT, en was lange tijd gedelegeerde voor PINT bij de EBCU. In het najaar van 2008 werd ik gekozen in het bestuur van de EBCU in de functie van vice-voorzitter, en ik ben dat gebleven tot het najaar van 2013. Ik ben als jurylid betrokken geweest bij vele internationale biercompetities, zoals de World Beer Cup, European Beer Star, International Beer Challenge (in Japan), Brussels Beer Challenge, de Beste Bokbier competitie, de Birra
dell’Anno competitie in Italië en de Greg Noonan Contest, onderdeel van Mondial de la Bière in Montreal. Ik heb me ook beziggehouden met het opzetten van richtlijnen voor de EBCU om biercompeties al dan niet te erkennen en te onderschrijven. Ik ben nog steeds regelmatig actief als vrijwilliger bij verschillende bierconsumentenorganisaties zoals PINT en CAMRA, ook op festivals, en ik schrijf zo nu en dan nog wel een bijdrage voor een publicatie over bier.

In mijn dagelijkse leven ben ik als software engineer werkzaam in de industriële automatisering, met name in procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.

Bierkeuze Jos Brouwer

Ur-Hop van de Gulpener Bierbrouwerij

Voor de lancering van NFBL heb ik dit keer gekozen voor de Ur-Hop van de Gulpener Bierbrouwerij.

Het etiket zegt UR-HOP IPA, Hoppig, fruitig, fris en vol van smaak.

Technisch gezien is het echter geen IPA, maar een IPL, Imperial Pale Lager, ook wel een Imperial Pils genoemd.

Imperial heeft in dit geval niet zozeer betrekking op het alcoholgehalte, maar des te meer op de royale hopgift. En omdat ik graag een hoppig bier drink, waarbij de niet zozeer de bitterheid, maar des te meer de hop-aroma’s naar voren komen, is de Ur-Hop regelmatig voor mij het bier van mijn keuze. Net iets sterker in alcohol dan een “gewone” pils, maar met die hop is het werkelijk top! Je zou willen dat je vaker een pils tegenkomt met zo’n hop! Zeker, er zijn nog wel goed gehopte pilseners te vinden, maar dan moet je toch een eind over de grens – ik denk dan aan Herrenpils van Keesmann in Bamberg, of Tipo Pils (of beter nog Extra Hop) van Nuovo Birrificio Italiano.

De Gulpener Bierbrouwerij is echter in het voordeel: dichterbij, en veel makkelijker in verse toestand aan te komen. En dan allemaal ook nog gebrouwen met lokaal geproduceerde ingrediënten.

Jos Brouwer, 2021-08-30.