Jos Brouwer

Als student in Eindhoven, eind 1970~er/begin 1980~er jaren begon ik me te interesseren in Belgische bieren. Na mijn afstuderen raakte ik betrokken bij de  bierconsumentenvereniging PINT. Ik begon als redacteur, maar werd al snel hoofdredacteur. Als hoofdredacteur werd ik vervolgens ook gekozen als bestuurslid van PINT.
Ik was contactpersoon voor PINT bij de eerste plannen voor de oprichting van de EBCU, de European Beer Consumers Union (Europese Bier Consumenten Unie), en ik was uiteraard ook bij de oprichtingsvergadering van de EBCU in 1990.
Ik ben sindsdien steeds actief en betrokken gebleven in PINT en de EBCU. Ik zat 17 jaar in het bestuur van PINT, en was lange tijd gedelegeerde voor PINT bij de EBCU. In het najaar van 2008 werd ik gekozen in het bestuur van de EBCU in de functie van vice-voorzitter, en ik ben dat gebleven tot het najaar van 2013. Ik ben als jurylid betrokken geweest bij vele internationale biercompetities, zoals de World Beer Cup, European Beer Star, International Beer Challenge (in Japan), Brussels Beer Challenge, de Beste Bokbier competitie, de Birra
dell’Anno competitie in Italië en de Greg Noonan Contest, onderdeel van Mondial de la Bière in Montreal. Ik heb me ook beziggehouden met het opzetten van richtlijnen voor de EBCU om biercompeties al dan niet te erkennen en te onderschrijven. Ik ben nog steeds regelmatig actief als vrijwilliger bij verschillende bierconsumentenorganisaties zoals PINT en CAMRA, ook op festivals, en ik schrijf zo nu en dan nog wel een bijdrage voor een publicatie over bier.

In mijn dagelijkse leven ben ik als software engineer werkzaam in de industriële automatisering, met name in procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.

Bierkeuze Jos Brouwer

La Trappe Blond

  • Bierbrouwerij De Koningshoeven
  • Alcoholgehalte: 6,5 vol %
  • Bitterheid: 20 IBU
  • Kleur: 14 EBC
  • Stijl: Belgisch blond/enkel.

Een verrassend smaakvol bier, doet qua aroma en smaak eerder denken aan een tripel dan aan een blond/enkel. Voor dit bier is gebruik gemaak van de hopvariëteit Opal, die uit dezelfde stal komt als Smaragd en Safir. Deze keuze voor Opal is een beetje de signatuur van Lodewijk Swinkels die dit bier heeft ontwikkeld, en die hij persoonlijk selecteerde bij zijn vaste hopboer in de Hallertau. Dezelfde Opal hop werd ook gebruikt bij het “Ora et Labora” collaboration-bier van La Trappe met Brunswick Beer Works in Toronto (waar Lodewijk inmiddels de brouwmeester is geworden).

Aroma: licht moutig, enige esters, fruitig, tropisch fruit. Redelijk volle body, wat hoppige bite. Licht hopbittere nasmaak die aangenaam blijft hangen.

Ideaal voor wie de volle smaak van een tripel kan waarderen, maar even niet toe is aan het hogere alcoholgehalte van een tripel.

Meermaals internationaal bekroond, onder andere eerste plaats in de categorie Belgian Style Blond Ale/Pale ale bij World Beer Cup 2016 en eerste plaats in de categorie Belgian Style Blond Ale bij European Beer Star 2016 en 2017.