Jan Ronald Crans

Ik ben geboren in IJmuiden, opgegroeid in Breda en sinds 1987 woonachtig in Almere. Al jaren gelukkig met mijn vrouw, Monica en vader van een volwassen zoon en dochter. Ik werk al meer dan 25 jaar met veel plezier in het voortgezet onderwijs als leraar Nederlands en aardrijkskunde. Daarnaast is craft beer al jarenlang mijn passie. Sinds juni 2013 ben ik Internationaal Gediplomeerd Biersommelier. Ik heb bij StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) de cursussen Algemene Bierkennis en Toegepaste Bierkennis gedaan en behaald. De laatste stap was de opleiding biersommelier bij de Doemens Academy in Oostenrijk.
Vanuit mijn liefde voor bier heb ik in het verleden ook mijn diploma Vakbekwaamheid Cafébedrijf en Sociale Hygiëne gehaald en heb ik een tijdje in de horeca gewerkt. In 2009 was ik medeoprichter en eigenaar van Brouwerij Zeeburg in Amsterdam. Van 2012 tot 2015 was ik secretaris van het eerste bestuur van Pint Regio Flevoland . Sinds 2016 ben ik actief als eigenaar en brouwer bij Crans Craft Beer in Almere.

Als de Biermeester verzorg ik bierproeverijen en geef ik advies aan de horeca bij o.a. bierdinners.

www.cranscraftbeer.com

Bierkeuze Jan Ronald Crans

Van Moll – La Grande Bellezza (Imperial Black Ale + Rioja BA + Red Fruit)

Wijn en bier: Best of bothWorlds.

Een bijzonder mooie Dark Ale van brouwerij Van Moll, gebrouwen met rood fruit en gelagerd op Rioja wijnvaten. Dat roept op voorhand al dat dit een rijk en complex bier moet zijn.Nou, dat is het ook.

Kleur: nagenoeg zwart met een dichte lichtbruine romige schuimkraag. Geur: diepe en intense licht zure geur waarin de rode wijn zeker  herkenbaar is. Smaak: begint licht fruitig met een mooi klein zoetje wat al snel overgaat in meer zure tonen. Ik proef: geroosterde mout met lichte rooktonen,chocolade, overrijp rood fruit (bessen, cranberries, kersen) en hints van hout (tannine). Hierna volgt een lange en droge finish.

Door het toegevoegde rode fruit en vatveroudering zit dit bier in mijn beleving ergens tussen een Old Ale en een Porter.

Dit bijzondere bier is vernoemd naar de Italiaanse dramafilm La Grande Bellezza (‘de grote schoonheid’) uit 2013. Een betere naam had dit bier niet kunnen krijgen. Naast een mooi bier ook heeft het ook nog een prachtig etiket.

Geen allemansvriend dit bier maar als je hiervan houdt is het echt genieten, elke keer weer.