Jan Ronald Crans

Ik ben geboren in IJmuiden, opgegroeid in Breda en sinds 1987 woonachtig in Almere. Al jaren gelukkig met mijn vrouw, Monica en vader van een volwassen zoon en dochter. Ik werk al meer dan 25 jaar met veel plezier in het voortgezet onderwijs als leraar Nederlands en aardrijkskunde. Daarnaast is craft beer al jarenlang mijn passie. Sinds juni 2013 ben ik Internationaal Gediplomeerd Biersommelier. Ik heb bij StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) de cursussen Algemene Bierkennis en Toegepaste Bierkennis gedaan en behaald. De laatste stap was de opleiding biersommelier bij de Doemens Academy in Oostenrijk.
Vanuit mijn liefde voor bier heb ik in het verleden ook mijn diploma Vakbekwaamheid Cafébedrijf en Sociale Hygiëne gehaald en heb ik een tijdje in de horeca gewerkt. In 2009 was ik medeoprichter en eigenaar van Brouwerij Zeeburg in Amsterdam. Van 2012 tot 2015 was ik secretaris van het eerste bestuur van Pint Regio Flevoland . Sinds 2016 ben ik actief als eigenaar en brouwer bij Crans Craft Beer in Almere.

Als de Biermeester verzorg ik bierproeverijen en geef ik advies aan de horeca bij o.a. bierdinners.

www.cranscraftbeer.com

Bierkeuze Jan Ronald Crans

Here come’s the sun

Sinds de laatste editie van deze bierlijst is het Nederlandse bierlandschap verder gegroeid en veranderd. Smaken verschuiven en er komen ook weer nieuwe brouwerijen bij. Folkingebrew is zo’n nieuwkomer. In 2018 stonden ze nog niet in de lijst en brouwden ze voorzichtig hun eerste batches van 250 liter. Nu is dat nagenoeg iedere maand 3000 liter en steeds een nieuw bier.

Ze brouwen voornamelijk IPA’s (in alle varianten) en daarbij is de volle smaak een constante factor. Fruitige aroma’s en een mooi bittertje zijn kenmerkend voor hun bieren.  Je moet ze zo vers mogelijk drinken, maar gelukkig zorgt de verpakking in blik ervoor dat je er ook wat later van kan genieten. Dat veel mensen hun bieren waarderen, blijkt wel uit een uitzonderlijk hoog untappd-gemiddelde van 4.10.

Vanaf het eerste bier dat ik van hen dronk (Nothern Lights) was ik verkocht. Ook dit bier, ‘Here comes the sun’, voldoet weer aan alle verwachtingen. Bij het inschenken zie ik een mooi, mistig goudgeel bier, met een schuimkraag die kort blijft staan. Dat is bij een DDH NE DIPA (Dubble Dryhopt New England IPA) heel gewoon en zeker niet storend. In de geur ruik ik in eerste instantie voornamelijk perzik en abrikoos en later ook wat Citrus (grapefruit).  De smaak is vol, romig en heeft een zacht mondgevoel. Ik proef veel tropisch fruit (mango) en het bier is licht harsig, maar heeft in de afdronk ook een fijn bittertje. Gelukkig is het niet overdreven zoet. Ik ben een fan van Mosaic hop en ook in dit bier is het weer op een mooie manier gebruikt. Het bier is fijn in balans en drinkt lekker weg wat wel weer gevaarlijk is voor een bier van 8,2%.