Carel Oomes

  • 1975-1983: Studie Biologie aan de Landbouw Hogeschool, thans Wageningen University Research Centre (WUR). Werkt dan al in diverse Wageningse horeca gelegenheden en organiseert bierproef avonden in één van die cafés
  • 1984: Opent op 1 januari de deuren van De Vlaamsche Reus, een bierspecialiteitencafé en voor Wageningen een compleet nieuw concept
  • 1986: Wordt lid van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) en is daar tot op heden nog steeds lid van
  • 1990: Wint “De Gouden Fles” met De Vlaamsche Reus
  • 1991: Wordt leermeester voor de UHO (Uitvoerend Horeca Ondernemer) en kan in die hoedanigheid studenten van Horeca Vakscholen als stagiaire opleiden en begeleiden
  • 1991-heden Regelmatig gastspreker bij de Horeca Vakschool Wageningen (thans Rijn IJsselcollege)
  • 1991-1994: Lid van het bestuur van de ABT. Schrijft in die periode een evaluatie over de eerste vijf jaar van de ABT en schrijft met enkele andere leden een beleidsplan voor de jaren erna
  • 1996: De Vlaamsche Reus wordt verkozen tot leerbedrijf van het jaar
  • 1996-2006: Wordt opnieuw bestuurslid van de ABT, waarvan tussen
  • 1997-2004: Voorzitter van de ABT
  • 1997-2007: Lid van de onderwijs adviesgroep van het Onderwijs Centrum Horeca in Zoetermeer
  • 1997: Behaalt in Brussel de diploma’s “Gebrevetteerd Uitbater” en “Bier Opleider”
  • 1999: Geeft in Helsinki een lezing over de filosofie en werking van de Abt en de biercultuur van Nederland en België voor de Finse zustervereniging van de ABT (Hyvät Olutravintolat)
  • 2000: Wordt in Brussel benoemd als Ere Ridder van de Roerstok
  • 2003: Wordt uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van de provincie Gelderland
  • 2004: Wordt tweede als Meest Gastvrije Horecaondernemer van Nederland
  • 2006-2014: Bezet diverse plaatsen in de café top 100
  • 2008: Jurylid bij de AIBA (Australian Beer Awards) in Melbourne en Ballarat, Victoria, Australia
  • 2009-heden Speciaalbier Trainer bij het Goed Getapt Bier programma van Heineken
  • 2014: Jury bij de keuze van Brand IPA

Carel Oomes,Bierenspecialiteitencafé De Vlaamsche Reus
www.vlaamschereus.nl

Bierkeuze Carel Oomes

Keuze Carel

LOWLANDER POORTER

Turendover de wijdse zee van Nederlandse bieren wordt het steeds gecompliceerder om een bier te vinden waarvan je tegen jezelf zegt: “Dit is nu mijn favoriete Nederlandse bier”.
Ik ben eerst maar eens een aantal voor mij belangrijke toetsingscriteria op een rijtje gaan zetten om mijn zoektocht enige richting te geven.
Het spreekt vanzelf dat het daadwerkelijk uit ons land moet komen.
Alle biertypen ter wereld hebben ergens hun oorsprong. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk bier dat de hele wereld kent als “Pils”, voor het eerst in Tsjechië gebrouwen en vernoemd naar de plaats Plzeñ.Vandaar mijn tweede criterium: het biertype moet de roots in Nederland hebben liggen.Uit vele publicaties blijkt dat een porter zo’n type is, alhoewel de Britten de oorsprong ook graag claimen. Het verhaal dat de havenarbeiders aan de poort van Amsterdam stonden te wachten om de schepen te ontdoen van hun kostbare lading, waaronder vele botanicals, acht ik heel plausibel.
Zo kom ik bij mijn derde criterium. De brouwerij moet hart hebben voor het Nederlandse product, de geschiedenis in ere houden en die ook uitstralen.
Tot slot moet het bier van mijn keuze volledig aan het profiel van een portervoldoen.
Dit alles komt samen in Lowlander Poorter.
Laten we beginnen met de uitstraling. Lowlander(letterlijk Nederlander) heeft een prachtige etikettenlijn ontwikkeld. Poorter past volledig in deze lijn met prominent aanwezig een handels zeilchip, getorst door een havenarbeider. Op de achtergrond is een Hollandse molen zichtbaar.
De brouwerij maakt in al hun bieren gebruik van diverse botanicals. Zo worden voor de Poorter zoethout en vanille aangewend om het bier het duidelijk eigen karakter te geven. Met name zoethout geeft een lichte toets van drop(typisch Nederlands) in het bier. Het gebruik van de zwart gebrande mout zorgt ervoor dat het bier zijn karakteristieke kleur, een subtiele toon van pure chocolade en moutbitters heeft gekregen.
Ik kan het in Lowlander Poorterzeerwaarderen dat geen enkele smaak eruit knalt maar wel aanwezig is.Geen hardheid in het bier maar een goed gebalanceerde en uiterst zachte smaak, een porter waardig. Wat mij betreft verdient de Lowlander Poortereen plaats in deze lijst van favoriete Nederlandse bieren.