Eddy van der Ploeg

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw doen de Belgische bieren de hun intrede in Nederland. Vanaf dat moment raakt Eddy van der Ploeg gefascineerd door speciaal bier.

Het duurt uiteindelijk tot 2011 voordat Eddy werk maakt van zijn passie. Sinds die tijd organiseert hij maandelijks een bierproeverij in het Burgerweeshuis te Deventer. Eddy combineert deze proeverijen met een bier quiz. Zo ontwikkelt hij een schat aan kennis over alle facetten van bier. Van de ontstaansgeschiedenis tot de hedendaagse brouwprocessen, en van de verscheidenheid aan ingrediënten en de smaaknuances die zij tot gevolg hebben.

In 2014 start Eddy van der Ploeg BIERenKENNIS. Onder die naam organiseert hij biercursussen en speciale proeverijen voor bierliefhebbers en de horeca.

Naast uitgebreide zelfstudie heeft Van der Ploeg zich ook officieel geschoold: Eddy is gediplomeerd biersommelier.

Bierkeuze Eddy van der Ploeg

PK-20

Hans Noorman en Arne Kruidhof brouwen hun bieren in 1000 liter ketels in een oud graanverwerkingspand in Dedemsvaart. Nu worden er mouten verwerkt. De cirkel is weer rond.

In hun uitgebreide assortiment zit ook de PK20, een quadrupel. Deze quadrupel drink ik al tijdje. En het feit dat ik dit bier steeds weer wil drinken betekend voor mij dat het bier een dikke voldoende krijgt. Verrassend vol van smaak, mooi in balans. Ik heb ook al een paar keer ervoor gekozen dit bier te laten proeven als de afsluiter in een bierproeverij. Dit zware bier, wat geen allemansvriend is, is hiervoor uitdagend genoeg.

De PK20 is zoet, maar niet overdreven. Bitter van de gebrande mout waardoor deze een hint van een stout heeft. Lekker aromatische geuren van kruiden, karamel en fruit. PK staat voor paardenkracht. Het alcoholpercentage van 10% zorgt ervoor dat dit zeker geen 2CV is.