Eddy van der Ploeg

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw doen de Belgische bieren de hun intrede in Nederland. Vanaf dat moment raakt Eddy van der Ploeg gefascineerd door speciaal bier.

Het duurt uiteindelijk tot 2011 voordat Eddy werk maakt van zijn passie. Sinds die tijd organiseert hij maandelijks een bierproeverij in het Burgerweeshuis te Deventer. Eddy combineert deze proeverijen met een bier quiz. Zo ontwikkelt hij een schat aan kennis over alle facetten van bier. Van de ontstaansgeschiedenis tot de hedendaagse brouwprocessen, en van de verscheidenheid aan ingrediënten en de smaaknuances die zij tot gevolg hebben.

In 2014 start Eddy van der Ploeg BIERenKENNIS. Onder die naam organiseert hij biercursussen en speciale proeverijen voor bierliefhebbers en de horeca.

Naast uitgebreide zelfstudie heeft Van der Ploeg zich ook officieel geschoold: Eddy is gediplomeerd biersommelier.

Bierkeuze Eddy van der Ploeg

Bird Brewery – Datsmaaktnaarmeerkoet

Een favoriete bier duiden in een bierlandschap die zo booming is met een overvloed aan aanbod  een onmogelijke opdracht. Dan gaat het mij om smaak en een brouwerij met een waanzinnig leuk marketingconcept. Een marketingconcept die mij altijd een glimlach tussen de oren trekt. Hun etiketten die de aandacht blijven trekken, de namen van de bieren, de Bird collab tour, de birdwatchkaartjes of het nieuw op te richten proeflokaal in het Diemerbos. Ik hou ervan. En gelukkig maken Ralph en Rik ook nog eens uitstekende bieren.

Een van hun bieren is de Datsmaaktnaarmeerkoet. Een scotch ale van 6,8%. Waarlijk een complex bier met veel smaakcomponenten en een goede volmondigheid. Karamel, chocolade, rood fruit zijn de hoofdsmaken van dit bier, veroorzaakt door het gebruik van 7 soorten mout en diverse soorten Engelse hop. En ondanks het ruime gebruik aan ingrediënten is dit bier lekker doordrinkbaar.

Voor mij gelden vaak 2 dingen bij het beoordelen van een bier. Is het in balans, vormt de geur, de smaak, de afdronk en het uiterlijk één geheel? Ja. Wil ik er een tweede van? Ja.