Rocco Chin

Vanaf het begin dat ik zo rond mijn achttiende jaar bier begon te drinken, had ik naast de enorme pilsplas die ik als student naar binnen werkte al meteen interesse in andere type bieren. De speciaalbiertjes die ik toendertijd dronk kwamen echter niet verder dan de verschillende Belgische klassiekers en seizoensbieren. Meer was er destijds ook niet.

In 1997 was ik op reis met de rugzak en kwam ik o.a. in San Francisco terecht. Uiteraard beland je als backpacker in menig kroeg. Echter zag ik daar voor het eerst de zgnbrewpub. Achter in het café stonden een paar kleine ketels waar ze hun eigen bieren brouwden waaronder een mooie hoppigepaleale. Het speciaalbierzaadje was definitief geplant.

Vanaf 2013 ben ik ook regelmatig bierfestivals gaan bezoeken en op een mooie avond in augustus 2014, na vele verschillende biertjes te hebben genuttigd met 2 vrienden, kwamen we tot de conclusie om zelf een bierfestival te gaan organiseren in Enschede. Wezenlijk onderdeel daarbij moest zijn stevige muziek, want dat miste ik een beetje op alle andere festivals. En speciaalbier en stevige muziek gaan perfect samen. Vind ik.Uitgenodigde brouwers voor het festival wilden graag ook wat bieren in Enschede aan slijters kunnen leveren. Al gauw kwam het idee om zelf een bierwinkel te beginnen. De eerste opende in maart 2015.

Van het een kwam het ander en voordat ik het wist had ik mijn goede baan opgezegd (ik was Logistics Manager voor een groot bedrijf dat ook o.a. chemie aan grote brouwerijen levert) om voor mijzelf te gaan beginnen en mij helemaal te gaan richten op speciaalbier. In verschillende facetten.

In 2016 heb ik mijn eerste commercieel gebrouwen bieren op de markt gebracht en met de All Black wonnen we in 2017 al meteen de bronzen medaille op de Dutch Beer Challenge in de categorie stout/porter.

In 2018 hopen we onze brewpub te openen, midden in de stad Enschede in de oude “Menistenkerk”. Het klinkt simpel, maar we proberen gewoon leuke dingen te doen, daarmee een mooi bedrijf op te zetten in speciaalbier en daar hopelijk een hoop mensen een plezier mee te doen (en onszelf natuurlijk ook!)

“Share ourpleasure in Craft Beer!”

Bierkeuze Rocco Chin

Jopen – Heavy Cross

Hoe meer verschillende bieren je drinkt, hoe verwender je langzaam aan wordt. Je bent niet snel meer tevreden. Het moet steeds extremer en zwaarder worden. Bij mij niet zozeer extremer qua allerlei rotzooi die je in je bier kunt gooien, maar wel extremer qua smaaksensaties van de natuurlijke ingrediënten. Hoewel de trend steeds meer neigt naar de bieren die wat lager in alcohol zitten, ga ik toch voor de wat zwaardere bieren. Daar zit eenvoudigweg meer smaak in. Hoewel de bieren voor mij wat extremer en zwaarder mogen zijn, moeten ze tegelijkertijd ook toegankelijk blijven. Je moet niet na een half flesje denken van het was erg lekker, maar geef de rest van mijn portie maar aan Fickie. Nee, hij moet vol van smaak met een mooie hopbitterheid en goed doordrinkbaar zijn. Een bier waar je ook nog een tweede of derde van kunt drinken.

In mijn ogen is Jopen met de Heavy Cross daarin zeer goed geslaagd. Een zwaar bier met een aangename stevige hopbitterheid en frisse, fruitige afdronk. De combinatie van de Duitse en Amerikaanse hoppen is perfect in balans. En hij drinkt makkelijk weg. Misschien wel te gemakkelijk. Het is niet alleen een bier om de dorst mee te lessen. Het is een bier om rustig van te genieten en nog een tweede van te nemen.