Ferry Wijnhoven

‘Vanaf het moment dat ik bier begon te ontdekken lag m’n interesse bij de speciaalbieren. Eerst, zoals zovelen, bij​ de Belgische speciaalbieren die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Vervolgens ging dat stapsgewijs, mede dankzij een zeer goede slijterij in de buurt verder richting de Nederlandse bieren en bieren uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld Estland en Amerika. Eind 2013 besloot ik een Facebookgroep op te richten voor wat vrienden die ook gek zijn van speciaalbier, eigenlijk naar aanleiding van wat commentaar van familieleden die zoveel bier op hun tijdlijn voorbij zagen komen door mij. Zo werd de Facebook groep Beer Geeks geboren. Het begon met wat vrienden die met elkaar de bieren die ze proefden doorspraken en nieuws uit de bierwereld deelden. Die vrienden nodigen wat vrienden uit en vervolgens die vrienden ook weer, etcetera. Inmiddels is Beer Geeks 1 van de grootste Nederlandse biergroepen met bijna 16000 (internationale) leden, eigen shirts, glazen, een goeie doelen actie en bier. Een zeer sociale groep waarbij er nooit een blad voor de mond wordt genomen, maar altijd open en respectvol wordt gediscussieerd en reviews worden gegeven. Er worden regelmatig meetings georganiseerd waarbij de Beer Geeks elkaar real life zien en kunnen genieten van een goed bier. Om een geliefd Beer Geek te quoten: ‘A shared beer always tastes better

Bierkeuze Ferry Wijnhoven

CC’tje, American Wheat Ale, Limited Brett Edition, Brouwerij CC, Arnhem


Zoals zovelen van ons begon het grote bierdrinken tijdens mijn studententijd. Dat was voornamelijk kwantiteit pils drinken en had niet of nauwelijks te maken met kwaliteit. Ok, af en toe gingen mijn medestudenten en ik naar cafe het Moortgat om daar een ‘bolleke’ ( de Koninck ) te drinken. Dat was wel zo’n beetje het spannendste wat ik dronk in die tijd.
Fast forward een paar jaar en ik ben afgestudeerd, werk in Wageningen op een laboratorium en drink thuis nog wel eens een Leffe blond, La Chouffe of een Duvel. Rond 2009 / 2010 kwam het legendarische programma ‘Tournée Générale’ op televisie, met presentator Ray Cokes (die we nog kennen van zijn tijd bij MTV, toen MTV nog cool was). Twee gasten in een oud busje over het platteland van België op zoek naar de beste bieren. Ik was verkocht en verknocht en ging zelf ook steeds meer op zoek naar speciale bieren; eerst de supermarkt helemaal af en later naar slijterij van Pernis voor het nog betere spul. Mijn ontdekkingsreis door bierland poste ik op mijn eigen Facebook tijdlijn, aangezien ik dacht dat iedereen in mijn omgeving met me mee wilde op avontuur. Dat bleek niet helemaal zo te zijn toen ik van mijn moeder te horen kreeg dat mijn tantes al dat bier op hun tijdlijn niet zo tof vonden en me verwijderd hadden als Facebook vriend. Aangezien dat nou ook weer niet mijn bedoeling was besloot ik een Facebook groep te starten met een aantal vrienden om daar onze ontdekkingreis te delen. Die paar vrienden die ik had uitgenodigd nodigde zelf ook weer een paar vrienden uit en die op hun beurt ook weer…. Zo is het balletje gaan rollen en zijn we van 20 leden in de Beer Geeks Facebook groep (oktober 2013) gegaan naar bijna 16.000 op dit moment.
De Nederlandse en globale bierscène heb ik drastisch zien veranderen de afgelopen jaren, en saaier is het er zeker niet op geworden. Ik ben blij dat ik dit alles van dichtbij heb mogen meemaken en zoveel toffe mensen heb ontmoet, door dat geweldige gerstenat wat we allemaal zo begeren. Inmiddels ben ik bijna klaar met niveau 2 van Stibon en hoop ik over niet al te lange tijd mezelf biersommelier te kunnen noemen.

Ik kom graag als gast bij cafe CASPAR in het modekwartier in Arnhem. Een hele fijne plek waar je goeie koffie kunt krijgen, lekkere broodjes en goed bier. En qua bier valt er altijd wat moois te kiezen uit de lijst; of het nu hun eigen bier is of van een gastbrouwerij, dat je even keuzestress gaat krijgen is een feit.
Hun eigen bieren wordt gebrouwen onder de naam Brouwerij CC en wordt gerund door niemand minder dan Dennis Kort, samen met Wolter de Bes. Brouwerij CC maakt no nonsense bieren zonder gekke fratsen, maar bomvol smaak. Hun vlaggeschip bier is het CCtje, een American Wheat Ale. Ze omschrijven het zelf als ‘iets van een witbier of een weizen, maar dan gehopt als een IPA’, gebrouwen met tarwemout, havermout en hopvariëteiten die beginnen met een C.
Toen ik hoorde dat er een limited edition uit was met de befaamde gistsoort ‘Brettanomyces’ moest ik hem direct proberen. En daar heb ik geen spijt van gehad.

Dit bier van 5.8% ABV schenkt mooi goudgeel in, is licht troebel en heeft een goede stevige schuimkraag. De geur van Brett komt je direct tegemoet; hooi, citrus, funky (stallerig). In de smaak heeft de Brett ook duidelijk de hoofdrol en geeft het smaken af van citrus, stro, wederom dat funky-achtige met associaties van stallerig en paardendeken. Het bier is behoorlijk droog en heeft een hele fijne bittere afdronk.
De vergelijking met Orval is natuurlijk gauw gemaakt, maar toch is dit niet hetzelfde bier.

Dit bier gaat denk ik erg goed samen met een wat pikante kaas of bij champignonragout met groene asperges. Ik krijg nu alweer trek.


Dat dit bier dan ook nog niet gehyped wordt op alle online platforms is mij een raadsel en dat maakt dit met recht een onontdekte parel.
Er staat limited edition op het label, maar ik hoop van harte dat dit niet een eenmalig experiment is en dat dit bier nog veel vaker voorbij gaat komen in de toekomst.