Gosse-Dirk van der Heide

Mijn eerste ervaring

Ik ben 53 jaar en ongeveer 37 jaar gelee kwam ik voor het eerst in aanraking met speciaal bier van het merk Duvel. Het was op een verjaardag van een toenmalige schoolkameraad. Niet wetend dat je niet alles toentertijd moest uitschenken, vier Duvels geheel leeggedronken. Het resultaat was dat ik binnen korte tijd ontzettend misselijk werd en al gauw richting het toilet vertrok en daar zeker een uur vertoefde. De eerste kennismaking met speciaal bier was dus 1 grote teleurstelling. De jaren die volgden dronk ik alleen pilsener. Van verschillende merken, waaronder Brand en Hertog Jan.

Hernieuwde kennismaking

Maar ongeveer tien jaar geleden begon ik toch weer speciaal bier te drinken. Al gauw kreeg ik voorkeur voor de types Blond, Tripel en Quadrupel. De laatste jaren heb ik daar de Dubbel en witbier aan toegevoegd. Nu drink dan ook met regelmaat bekende en minder bekende speciaal bieren. Denk aan bijvoorbeeld La Trappe, Karmeliet en Kasteel, maar ook de minder bekende speciaal bieren (vaak lokale, zoals bijvoorbeeld Eggens bier).

Onderhand heb ik erg veel kennis opgedaan van vooral de bieren Blond en Tripel. Daartoe ga ik met regelmaat naar speciaal winkels op zoek naar nieuwe verrassingen. Dikwijls zijn de voor mij nog onbekende biertjes goed te drinken, maar gemiddeld 1 op de 5 vind ik tegenvallen (over smaak valt echter niet te twisten.

Eigen biersite op Facebook:

Enige jaren geleden heb ik een FB account geopend met de bedoeling biervrienden tot elkaar te brengen. Dit account van mij heeft inmiddels het maximaal aantal leden, 5000. Overal ter wereld is men lid van mijn site. Het is mooi om te lezen wat de speciaal bierdrinker zoal bezig houdt. In Nederland, maar ook in Amerika, Cuba, Brazilië en bijvoorbeeld Australië. Op de site ontstaan mooie discussies omtrent bieren. Daarnaast maak ik ook onderdeel uit van vele forums binnen FB. Hierdoor kreeg ik steeds meer kennis van bieren. Ook zijn er veel micro – en macrobrouwers over de hele wereld lid van mijn site. Daarnaast ook meerdere beerconnaisseurs. Een ieder heeft een meer dan geringe belangstelling voor speciaal bieren en draagt dit ook uit.

Starten als hobbybrouwer:

Op een gegeven moment wilde ik deze kennis omzetten in het daadwerkelijk zelf brouwen van speciaal bier. Ongeveer een half jaar geleden heb ik dan ook mijn eerste eigen batch gebrouwen, zijnde Elfenblond. Ik heb de Elfenblond vervolgens aan veel mensen laten proeven en een ieder was zo enthousiast dat ik nu in de startblokken sta om mijn Elfenblond bij Brouwerij Noarderdragten te Drachten te brouwen. Dit in goede samenwerking. Het liefst zou ik thuis verder gaan brouwen, maar het verkrijgen van de nodige vergunningen enzovoort maakt dit helaas niet mogelijk.

De laatste 1,5 maand ben ik dan ook volop bezig om mijn netwerken aan te spreken en uit te breiden. Dit om meerdere verkooppunten in den lande te verkrijgen. Verschillende horecagelegenheden hebben reeds toegezegd dat zij binnenkort de Elfenblond gaan afnemen. Tevens verschillende drankspeciaalzaken.

Onderwijl ben ik ook bezig met het experimenteren betreffende de Elfentripel. Deze moet fruitig en een stevige body hebben met een zachte afdronk. Ook moet hij goed doordrinkbaar zijn.

Speciaal bier drinken en brouwen schept mij ontzettend veel genoegdoening. Het ontdekken van voor mij nieuwe bieren is 1 avontuur voor mij. Het leren van elkaar en het uitdragen van mijn voorliefde voor speciaal bieren blijft voor mij op de eerste plaats staan. Uit pure passie ben ik gaan brouwen en geniet wanneer mensen bij het drinken van mijn Elfenblond enthousiast geraken.

Gosse-Dirk van der Heide (FB naam: GD de la Haye)

Bierkeuze Gosse-Dirk van der Heide

Tripel – Eggens bier

In mijn leven heb ik reeds veel speciale biertjes mogen testen. Die ervaringen wissel ik onder anderen uit op mijn FB site van het Biergenootschap het Noorden. Deze site heb ik jaren geleden opgericht en is een dynamische site met rond de  5.000 leden. Sinds ongeveer een half jaar is ook Martijn Eggens lid geworden. Hierdoor kregen wij contact met elkaar. Met Martijn is het leuk sparren omtrent het maken van bier en het verkrijgen van netwerken om in de toekomst mijn eigen Elfen bier op de markt te zetten. Martijn en ik hebben geen geheimen voor elkaar en zo nodig delen wij de receptuur van Elfenbier en Eggens bier.

Natuurlijk is Martijn al langer bezig met het brouwen van speciaal bier. Hij is jaren geleden begonnen in zijn woning te brouwen en had succes bij familie en vrienden. Uiteindelijk heeft hij besloten om een grotere batch te laten brouwen bij brouwerij BAX te Groningen.

Inmiddels heeft Martijn naast zijn Blond, ook de Tripel en zelfs een IPA op de markt gezet. Martijn is een brouwer met een verfijnde passie voor een sterke aanzet en afdronk betreffende zijn Tripel. Wat kenmerkend is aan deze Tripel is de (nogal) aanwezige alcohol. De Tripel is amberkleurig en heeft een redelijke schuimhoeveelheid. Je proeft een zoetje en een licht zuurtje. De alcohol blijft na de afdronk nog ietwat ‘nahangen’.

Ik vind een Tripel van Eggens een verademing wanneer je een drukke werkdag achter de rug hebt. Het is ‘thuiskomen’ met deze Tripel van Martijn Eggen. Er zijn sommige  mensen die de nogal sterke aanwezigheid (smaak en beleving) van alcohol niet kunnen waarderen, maar het geeft mijn inzien een hele mooie body aan dit bier.

GD