Ronald Janssen

Mijn naam is Ronald Janssen en ik heb mijn culinair bureau Cyrano. Cyrano is gericht op proeverijen, evenementen en cursussen rondom wijn, bier, spijs etc. in Twente en Achterhoek. Van mijn passie heb ik mijn werk gemaakt. In 1991 ben ik besmet geraakt, na het volgen van een wijncursus, sindsdien heeft het culinaire virus mij niet meer losgelaten. Een hobby is uitgegroeid tot mijn grote passie: het enthousiasmeren van mensen voor culinaire zaken. Iets moois in het glas en op het bord is voor mij verbonden met goed gezelschap, genieten, cultuur, etc., kortom met zaken die het leven aangenamer maken.

Ongeveer drie jaar geleden heb ik als wijnman ook het bier ontdekt. Dan bedoel ik natuurlijk genietbier, geen gietbier. Bier heeft zoveel te bieden: diversiteit, cultuur, combinaties met spijs etc. en bovenal proefplezier. Steeds meer mensen genieten van een goed glas bier maar dat zijn er nog steeds te weinig. Hier wil ik graag verandering in brengen. Bier maakt dorstig naar kennis.

Bierkeuze Ronald Janssen

Tukr. (Red IPA)  – Stanislaus Brewskovitch.

Ik ben op zoek gegaan naar een bier dat het hele jaar door gedronken kan worden, smaakvol is, bescheiden in de procentjes alcohol maar ook karakter heeft. Kortom dus geen zware jongen of een seizoensbier maar een bier waar je een “poar van könnt nemm’n”. Ik ben terecht gekomen bij de Tukr. Dat is een Red IPA van brouwerij Stanislaus Brewskovitch uit Enschede.

Even wat gegevens op een rijtje voor de Biernerds onder ons. De Tukr. is bovengistend, 5% alc., IBU 75, EBC 40, Red Crystal Mout, hop: Magnum, Madarin Bavaria en Vic Secret Hop.

De kleur is roodbruin, ambertintjes en troebel in het glas. In de geur frisse tonen van citrus, rood fruit (aalbes), mandarijntjes met daarnaast koekjes en hop. In de smaak proef ik fruitaroma’s van krieken (zure kers), amarene (bittere kers), aalbes, de bitterheid van grapefruit  en wat ronde tonen van caramel en cacaopoeder. Natuurlijk zitten er hopbitters in maar die zijn niet overheersend. Ze geven het bier juist karakter. In de nasmaak opnieuw de lengte van bitters. De Tukr. is een origineel bier op zich met rood fruit van een red ale, de bitters van een IPA maar in de verte ook iets van een amberbier.

De Tukr. is goed om gewoon te drinken maar gaat culinair goed samen met gegrild of gebakken vlees (Maillardeffect).  Voor bij de BBQ, kipgerechten en specifiek de Cajunkeuken.

Is mijn bierkeuze bepaalt door het regionale karakter (naam van het bier, vestigingsplaats van de brouwer)? Jazeker! Of omdat mijn vrouw roodharig is? Misschien want op het etiket staat te lezen: “Nice red is nog ugly”. Maar zonder gekheid, de Tukr. is smaakvol, breed inzetbaar, toegankelijk en  bovenal een mooi speciaalbier.