Derek Walsh

Canadees Derek Walsh is een brouwerijadviseur, leidt biersommeliers op en is een National level BJCPjudge en internationale bierkeurmeester. Hij is gespecialiseerd in biertypen, receptoptimalisatie en het organiseren van bier- en spijs workshops. Het heeft de bijnaam “Beer Stylist” waar hij al meer dan 25 jaar mee bezig is en heeft het concept van ‘Gipsy’ brouwen in West-Europageïntroduceerd.

Bierkeuze Derek Walsh

Othmar Rauch
(6.2% ABV) – Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co

Weggestopt in Twente ligt brouwerij Heupink & Co. Ver weg van alle randstad hipsterdrukte. Hun besluit om een ​​ouderwetse bierstijl – een gerookt donker lager – te brouwen, toont niet alleen lef en vastberadenheid, maar ook inzicht. Lang nadat alle overgehopte en melkachtig-zure ‘hype’ bieren zijn verdwenen, zullen bierdrinkers nog steeds een karaktervolle en evenwichtige specialiteit lusten. Othmar Rauch is dat bier.

Door de kleur, het alcoholgehalte en de moutigheid ligt het heel dicht bij Duitse Bock; maar dan lichter en meer drinkbaar. Onervaren rookbierdrinkers kunnen geschokt raken door de eerste aroma’s (door sommigen vergeleken met gerookte worst); het duurt echter maar twee slokjes om deze onverwachte ‘flavour’ te accepteren. De eerste slok is om je smaakpapillen te laten acclimatiseren en de tweede om zijn moutigheid en subtiele hopbitterheid te ervaren.

Hun geheim is het gebruik van Beuken-gerookte mout, subtiele hopping en lange lagering. Ik gebruik dit bier al een paar jaar tijdens mijn bier- en spijs combinatie lessen voor Bier Sommeliers. De meeste van mijn studenten zijn niet gecharmeerd van het aroma, maar zodra ze twee slokjes hebben gehad en het combineren met Comté-, oude boeren Goudse- of Bleu d’Auvergne kaas, zijn ze verbaasd over hoe goedgemanierd het is. Of hoe het nieuwe en onverwachte smaken levert. Niet te koud of te oud drinken.

Spoor het op en verwen jezelf. Ik doe dit op regelmatige basis en ik ben nog nooit teleurgesteld!