Derek Walsh

Over Derek Walsh

Canadees Derek Walsh is een brouwerij-adviseur, trainer voor biersommeliers en is daarnaast nog BJCP/BKG erkend bierkeurmeester.
Hij heeft zich gespecialiseerd in bierstijlen, receptverbetering en het geven van bier-spijsworkshops. Met zijn bijnaam ‘Bierstylist’ verkeert hij al 25 jaar in de wereld van het bier, en heeft hij de brouwwijze van zigeuners in West-Europa onder de aandacht gebracht.

About Derek Walsh

Canadian Derek Walsh is a brewery consultant, trains beer sommeliers and is a BJCP/BKG certified international beer judge. He specializes in beer styles, recipe optimalisation and hosting beer & food workshops. Nick-named the “Beer Stylist” he’s been at it for more than 25 years and is credited for having introduced the concept of gypsy brewing to Western Europe.

Bierkeuze Derek Walsh

Heer van Gramsbergen – Mommeriete

Heer van Gramsbergh fles

De Mommeriete Brouwerij is en blijft een van de kleinste brouwerijen van Nederland, en het best bewaarde geheim onder de brouwerijen.
Brouwer Gert Kelder startte in 2009 zijn zoektocht naar de mogelijkheid om de best drinkbare en intense Russian Stouts te maken. Toen het bier in 2010 op de markt werd gebracht, had het de hoogste in een laboratorium gemeten bitterheidsgraad van alle bieren in mijn database; 94.9.
Vanaf dat moment heeft ‘David’ (Gert) op obsessieve wijze gewerkt aan het verbeteren en ‘fijnslijpen’ van zijn ‘Goliath’.
Hij brouwt maar vier keer per jaar, en dat is niet verbazingwekkend als je weet dat er een dozijn moutsoorten, 2 x 6-10 uur koken en een niet te miskennen hoeveelheid energie nodig is om een batch van 100 liter te produceren. Met zijn 11% alcoholpercentage is Heer van Gramsbergen een rokerig, moutig-umami beest. Het mooie van het bier is echter dat het zo drinkbaar is. Een Ierse gist gecombineerd met Magnum en East Kent Goldings hop maken geuren vrij die doen denken aan rook, leer, donker brood, dadels, melasse, en drop. Dit bier bewijst dat het niet altijd nodig is om dure hopsoorten, of houtrijpingsprocedures te gebruiken om een absoluut juweel te brouwen. Gert’s aanbeveling; drinken op kamertemperatuur!

Beerchoice Derek Walsh

Heer van Gramsbergen – Mommeriete

Heer van Gramsbergh flesMommeriete brewery has always been and will remain one of the Netherlands smallest breweries and best kept secrets. In 2009 brewer Gert Kelder started researching how he would make one of the world’s most intense and drinkable Russian Stouts. At the time of its launch in 2010 it had the highest laboratory bitterness analysis on any beer in my database with 94.9 units. Since then “David” (Gert) has been obsessively fine-tuning and improving his “Goliath”.

He only brews it 4 times a year which is not surprising considering it takes a dozen malts,  two 6-10 hour boils and an enormous amount of energy to produce each 100 litre batch. At ~11% a.b.v. Heer van Gramsbergen is a smokey, full malt-umami beast. Its beauty however lies in its intense drinkability. One Irish yeast with Magnum and East Kent Goldings hop unleash flavours and aromas reminiscent of smoke, leather, rye bread, dates, molasses and licorice.

This beer proves that exotic hops/sugars or barrel-ageing aren’t needed to produce an absolute gem. Gert’s recommendation… drink it at room temperature!