Carel Oomes

  • 1975-1983: Studie Biologie aan de Landbouw Hogeschool, thans Wageningen University Research Centre (WUR). Werkt dan al in diverse Wageningse horeca gelegenheden en organiseert bierproef avonden in één van die cafés
  • 1984: Opent op 1 januari de deuren van De Vlaamsche Reus, een bierspecialiteitencafé en voor Wageningen een compleet nieuw concept
  • 1986: Wordt lid van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) en is daar tot op heden nog steeds lid van
  • 1990: Wint “De Gouden Fles” met De Vlaamsche Reus
  • 1991: Wordt leermeester voor de UHO (Uitvoerend Horeca Ondernemer) en kan in die hoedanigheid studenten van Horeca Vakscholen als stagiaire opleiden en begeleiden
  • 1991-heden Regelmatig gastspreker bij de Horeca Vakschool Wageningen (thans Rijn IJsselcollege)
  • 1991-1994: Lid van het bestuur van de ABT. Schrijft in die periode een evaluatie over de eerste vijf jaar van de ABT en schrijft met enkele andere leden een beleidsplan voor de jaren erna
  • 1996: De Vlaamsche Reus wordt verkozen tot leerbedrijf van het jaar
  • 1996-2006: Wordt opnieuw bestuurslid van de ABT, waarvan tussen
  • 1997-2004: Voorzitter van de ABT
  • 1997-2007: Lid van de onderwijs adviesgroep van het Onderwijs Centrum Horeca in Zoetermeer
  • 1997: Behaalt in Brussel de diploma’s “Gebrevetteerd Uitbater” en “Bier Opleider”
  • 1999: Geeft in Helsinki een lezing over de filosofie en werking van de Abt en de biercultuur van Nederland en België voor de Finse zustervereniging van de ABT (Hyvät Olutravintolat)
  • 2000: Wordt in Brussel benoemd als Ere Ridder van de Roerstok
  • 2003: Wordt uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van de provincie Gelderland
  • 2004: Wordt tweede als Meest Gastvrije Horecaondernemer van Nederland
  • 2006-2014: Bezet diverse plaatsen in de café top 100
  • 2008: Jurylid bij de AIBA (Australian Beer Awards) in Melbourne en Ballarat, Victoria, Australia
  • 2009-heden Speciaalbier Trainer bij het Goed Getapt Bier programma van Heineken
  • 2014: Jury bij de keuze van Brand IPA

Carel Oomes,Bierenspecialiteitencafé De Vlaamsche Reus
www.vlaamschereus.nl

Bierkeuze Carel Oomes

Kompaan – Bloedbroeder

Ik houd van zwarte bieren, van porter tot imperial stout. In alle diversiteit die daarbinnen mogelijk is springt mijn gekozen bier daar echt uit. Eentje waar je jezelf na één glas helemaal mee kan vereenzelvigen en verbroederen. Hoe toevallig kan het zijn dat het bier wat ik dit keer aandraag als mijn favoriete Nederlandse Bier de voor mij toepasselijke naam “Bloedbroeder” heeft meegekregen. Wat dat aangaat heeft brouwerij Kompaan mij een ware vriendendienst bewezen.

Aan dit zwarter dan zwarte bier is bloedrode port toegevoegd dat in het bier wordt rondgepompt door het grote hart wat haar stevige body herbergt. Daarmee ben ik al begonnen met het beschrijven van de eigenschappen van Kompaan Bloedbroeder. Het is vol, krachtig, zelfs wat dik in de mond. Geen doordrinker dus, maar een bier wat je in alle rust drinkt zodat je er langzaam één mee wordt. Dit kan zo ver gaan dat er een bloedband mee zou kunnen ontstaan. Het prettige is dat het van de eerste tot de laatste slok blijft verrassen. Wanneer je ruim tijd neemt zal het gekoelde bier langzaam opwarmen waardoor er bij iedere slok die je neemt nieuwe verrassingen aan het licht komen. Een combinatie van koffie, chocolade en diverse bitters kenmerken het licht rokerige bier. Het is vooral de licht hoppige bitterheid in de nasmaak die het bier compleet maakt. Het mooie vind ik dat het op welke temperatuur dan ook evenwichtig blijft, terwijl vele bieren de balans boven een bepaalde temperatuur verliezen. Wanneer het bier koel is komt de toegevoegde port nog niet zo duidelijk naar voren. Pas wanneer het wat op temperatuur komt ontdek je de zoete tonen, zonder dat ik daarmee wil zeggen dat Bloedbroeder een zoet karakter heeft. Integendeel. In al haar bitterheid is het juist dit kleine zoetje dat het bier interessant en evenwichtig maakt.

Om een lang verhaal kort te maken… ik zal mij altijd een bloedbroeder, méér dus dan een kompaan van deze pikzwarte vriend blijven voelen.